De nieuwste JURA J8 en GIGA 10 JURA heeft onlangs de J8 en de JURA Giga 10 geïntroduceerd. JURA staat al jaren bekend...
Blog categories
Zoek in Blog
Blog tags
Photo gallery
No featured images
![]() | Voor 15:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden |
![]() | Gratis verzending vanaf 45,- |
![]() | Ruim 150 soorten losse thee |
![]() | Gratis proefzakje bij iedere bestelling thee |
De nieuwste JURA J8 en GIGA 10 JURA heeft onlangs de J8 en de JURA Giga 10 geïntroduceerd. JURA staat al jaren bekend...
Wil jij alles te weten komen over wat nou de beste koffiebonen zijn! Lees dan ons nieuwste blog en we leggen je alles...
Welkom in de wereld van specialty coffee, waar alle koffie een mooi verhaal heeft. En vooral hier het verhaal achter...
De Jura Z10, Een volautomatische koffiemachine die hot en cold drinks bereid. Dit is een van de eerste...
In deze blog vertellen wij u alles over de prachtige Jura ENA 4 en ENA 8!
No featured images
Ten eerste, wat is een tamper nou precies? Een tamper is een ronde handgreep met een ronde, zware schijf eronder. Hiermee druk je de gemalen koffie in je portafilter aan. Het woord tamper heeft als oorsprong het Engelse: ‘to tamp’, wat aandrukken betekent. Kort samengevat: een tamper is een tool waarmee je de koffie in het portafilter aandrukt. Op onze website staan verschillende tampers en tamperaccesoires, die er erg goed uit zien en ook nog eens handig in gebruik zijn. De Drukgereguleerde tamper is een erg geavanceerde tamper, maar u kunt ook kiezen voor een houten of een metalen tamper.
Ten tweede, waar bestaat een tamper uit? Een tamper bestaat uit 2 onderdelen: De base en het handvat. Hieronder gaan we verder in op de onderdelen van de tamper.
De tamper base is de basis van de tamper. Dit is het stuk dat op de koffie gedrukt wordt. De tamper base drukt de koffie aan tot de perfecte vorm voor het perfecte kopje koffie. Er bestaan verschillende vormen, maar de 2 meest voorkomende zijn de vlakke bodem en de convex bodem. Deze twee soorten zijn allebei verkrijgbaar bij koffie-loods voor een hele goede prijs.
Vlakke bodem: deze bodem verzekerd een goeie compacte koffiemaling voor een heerlijk bakje. Er zit echter wel één gevaar aan, en dat is dat je de gemalen koffie niet recht genoeg aandrukt. Dit kan zorgen voor ongelijke verdelingen, terwijl het er van de buitenkant hetzelfde uitziet.
Convex bodem: Deze bodem heeft een lichte bolling aan de onderkant. De bolling zorgt ervoor dat de ongelijkheden erg makkelijk gecorrigeerd worden omdat de randen van de net aangedrukte gemalen koffie net iets hoger liggen als het midden. Dit zorgt ervoor dat de koffie vrijwel altijd goed is omdat het water de maximaal opneembare aroma’s en smaak opneemt.
Het handvat: Het is verstandig een handvat te kiezen die goed in uw hand past. Heeft u een goede tamper met een voor u geschikt handvat gevonden, dan hoeft u nog maar 1 ding te weten, en dat is de techniek bij het tampen. Uw handvat moet op de bovenkant van Het handvat rusten. U stuurt uw tamper met de vingers, om de gemalen koffie recht en precies aan te drukken. Bij een groter handvat is het lastiger om de vingers op de boden te laten rusten, waardoor de koffie ook minder goed is aangedrukt.
Nu we weten wat een tamper is kunnen we door naar de volgende (en laatste) stap: hoe u een tamper nou gebruikt. U maalt de koffiebonen tot een fijne en gelijke maling, die je vers in het portafilter doet. De gemalen koffie moet goed en gelijk verdeeld zijn in het portafilter, waarna de koffie gestampt kan worden. De tamper zal bedient moeten worden onder een druk van 15kg, voor de lekkerste koffie. Een handige tip om de koffie altijd op ongeveer 15kg aan te drukken: Druk met uw hand op een weegschaal tot de weegschaal 15kg aangeeft. Nu weet u de kracht waarmee u op de tamper moet drukken voor de perfecte koffie! Na het stampen kan uw ondergrond besmeurd zijn met koffiepoeder, maar ook hier is een oplossing voor. Met onze enkele tampermat, of onze dubbele tampermat vangt u alle koffiepoeder op zodat u geen extra werk heeft aan het schoonmaken van uw ondergrond.
Top authors