Filters
Thee soort

LandPrijs

Zwarte thee

Zwarte thee is waarschijnlijk de thee waarmee je bent opgegroeid. De oudste en bekendste theesoorten zijn natuurlijk Ceylon, English breakfast of de authentieke Earl grey imperial thee. De Nederlanders introduceerde deze thee als eerste in Europa. Zwarte thee is over het algemeen sterker van smaak t.o.v. andere theesoorten. Ook is de kleur vaak donkerder. Lees meer Lees minder

Bekijk ook onze video:

Zwarte theesoorten

Zwarte thee bevat meer cafeïne dan licht geoxideerde theeën. Deze thee kent zijn oorsprong uit velen landen, hieronder een opsomming van de bekendste zwarte theeën.

  • Daarjeeling
  • Cylon
  • Assam
  • Orange pekoe
  • Earl Grey
  • Englisch breakfast - Sri Lanka

Herkomst

Je kunt bij ons zwarte thee bestellen uit diverse landen, waaronder China, India , Japan, Sri Lanka en het Himalaya gebergte. Daarnaast bieden wij biologische zwarte theeën aan. Kies nu ook uw favoriete zwarte thee welke exact aan uw wensen voldoet.

Zwarte thee, ook bekend als "rode thee" in China, wordt geproduceerd in veel landen. Er zijn twee belangrijke productieprocessen, zwarte orthodoxe thee en CTC zwarte thee (crushen, scheuren, curling).

Orthodox zwarte thee volgt een proces dat speciale methoden gebruikt en wordt vaak voor losse theesoorten gebruikte, de grovere kwaliteit thee.

De CTC methode heeft de uitstraling  welke fijn is, deze thee wordt dan ook voor papieren theezakjes gebruikt, dit wordt vaker gebruikt voor een goedkopere oplossing.

 

De 3 verwerkingsfases van orthodoxe zwarte thee:

  1.  Verwelken
  2.  Rollen
  3.  Oxidatie  

Fase 1: Verwelken

In de eerste fase van de verse bladeren 'oftewel' van vers geplukte theeknoppen, welke uiteraard gerangschikt worden in kwaliteitslagen, lijden ze een lichte natuurlijke oxidatie en zijn een groot deel van het watergehalte verloren.

Fase 2: Rollen

In het proces rollen, waar er gebruik gemaakt wordt van machines die het blad verschrompelen en persen, breken de cellen in het blad waardoor de productie van Lymfe bloemen zal toenemen. Wanneer ze in contact komen met zuurstof zal er oxidatie plaatsvinden. Dit is de basis voor het  aroma, de kleur en de smaak van zwarte thee en zal uiteindelijk de vorm van de losse thee bepalen. 

Fase 3: Oxidatie

De volgende fase is de echte oxidatie, het belangrijkste proces dat de kwaliteit van zwarte thee bepaald. Het is tijdens deze fase dat het blad zich  ontwikkelt in de herkenbare geur en smaak van zwarte thee. Deze wordt dan bruin van kleur en de polyfenolen worden omgezet in theaflavine en thearubigine. Deze behoren tot de groep genaamd 'polyfenolen'.

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een: 9,1/10
Bekijk alle beoordelingen.