Zwarte thee kopen | Ontdek ook ons heerlijke assortiment

Zwarte thee

Zwarte thee is één van de meest gedronken theeën ter wereld. Het is doorgaans sterker van smaak en bevat over het algemeen meer cafeïne dan de lichtere soorten. Ontdek hieronder ons heerlijke assortiment.

Darjeeling FTGFOP

Prijs € 10,10 € 9,85 U bespaart 2 %
Op voorraad
Indische zwarte thee, bekend als de "champagne" van de thee: deze groeit op grote hoogte in de gelijknamige regio aan de voet van de Himalaya. Van...

Zwarte thee

Bekijk ook onze video:

Meer informatie

Net als alle andere theeën, is ook de zwarte thee afkomstig van de bladeren van de theeplant Camellia sinensis. In de Westerse wereld verwijst zwarte thee naar de kleur van de geoxideerde blaadjes namelijk, zwart. Dit is echter niet in alle landen het geval. In bijvoorbeeld China en omliggende landen staat deze beter bekend als ‘rode thee’. Dit omdat de kleur van de vloeistof (de thee) vaak rood is.

Oorsprong

Zwarte thee komt oorspronkelijk uit China en India. In China groeit de Camellia sinensis (plant) en in India de Thea Assamic (boom). De theebladeren die aan deze boom groeien kunnen tot wel +/- 23 centimeter lang worden, en de boom zelf tot wel 15 meter hoog. Om de bladeren goed te kunnen plukken houden ze de boom en de plant zo laag mogelijk. De Nederlanders introduceerde deze thee als één van de eerste in Europa.

De 3 verwerkingsfases

Fase 1: De verwelking - Tijdens de verwelkingsfase van de theebladeren wordt er gerangschikt op basis van kwaliteitslagen. Ze lijden een lichte natuurlijke oxidatie waarbij een groot deel van het watergehalte verloren gaat.

Fase 2: Rollen - Tijdens het proces rollen wordt er gebruik gemaakt van machines waarmee de theebladeren worden verschrompeld en geperst. Hierdoor breken de cellen in het blad af waardoor de productie van lymfe bloemen zal toenemen. Dit is de basis voor het aroma, de kleur en de smaak van de zwarte thee. Dit zal uiteindelijk ook de vorm van de losse thee bepalen.

Fase 3: Oxidatie - De laatste fase is de daadwerkelijke oxidatie. Dit bepaald de kwaliteit van de thee. Tijdens deze fase ontwikkelt ook de geur en de herkenbare smaak van deze thee. Deze wordt bruin van kleur en de polyfenolen (chemische verbindingen) worden omgezet in theaflavine en thearubigine. Deze behoren tot de groep genaamd ‘polyfenolen’.

De verschillende theesoorten

De meeste soorten zijn vernoemd naar de streek waar de zwarte thee is geproduceerd. De oudste en bekendste zwarte theesoorten zijn Ceylon, English breakfast en natuurlijk de authentieke Earl grey imperial.

Zwarte thee kopen

Je kunt bij ons zwarte thee kopen uit diverse landen, waaronder China, India, Japan, Sri Lanka en het Himalaya gebergte. Daarnaast bieden wij ook diverse biologische zwarte theeën aan.