Filters
Thee soort
Land
Prijs

Witte thee

Witte thee komt voornamelijk uit China, maar ook groeit in diverse andere landen. De thee is vaak licht van kleur en heeft een zachte fluwele smaak. Het Oogstseizoen voor witte thee begint in april en eindigt meestal begin mei. Voor witte thee worden alleen de jongste theeknoppen van de struik geplukt. Op de knoppen welke dicht zijn groeit een witte dons, waar de thee zijn naam witte thee aan dankt. Lees meer Lees minder

Witte thee

Alle theesoorten komen van oorsprong van dezelfde plant,`de Camellia Sinensis`. Er zijn verschillende manieren die uiteindelijk de perfecte smaak creëert, hieronder een opsomming welke van essentieel belang zijn:

  • Herkomst (uit welk land komt de thee).
  • Plukmethode
  • Klimaat en plukseizoen
  • De manier waarop de thee wordt verwerkt bepaalt dan ook de uiteindelijke theesoort, groene thee of zwarte thee..

Witte thee is het minst bewerkt. 

Witte thee is afkomstig uit de Chinese provincie Fujian en wordt nog steeds in beperkte hoeveelheden geproduceerd. De handmatige oogst, die plaatsvindt in de allereerste lente en zorgvuldige bediening, maakt deze delicate theesoorten, beschouwd als een imperiale hommage. Twee verschillende cultivars worden gebruikt om witte thee, Da Bai-type en Zhen He-type te maken. De beste witte thee is volledig verkregen van het originele Da Bai-struiktype van het Fuding-gebied, bekend voor het hebben van grotere, rijkere, dikkere en meer talrijke knoppen dan de Zhen He-cultivar. 

Bovendien beweert de witte thee van Fuding het origineel te zijn, uitgevonden in 1796. In tegenstelling tot groene thee of zwarte thee, worden witte theeën verwelkte en af ​​en toe geroosterd. Deze eenvoudige productiestijl kan leven aan de zilverwitte edelstenen van de Silver Needles-thee, alleen gemaakt van edelstenen of Bai Mu Dan, White Peony, bestaande uit een edelsteen en 2 tot 3 zachte bladeren eronder. 
Het verwelken wordt traditioneel beoefend in de open lucht en de bekwaamheid van de theeproducent bestaat uit het nauwkeurig voorspellen van de weersomstandigheden en het dienovereenkomstig organiseren van de oogsttijden. 
De knoppen of knoppen en bladeren zijn verspreid over trays of bamboematten onder de zon of, als de weersomstandigheden het niet toestaan, in een kamer, met goede ventilatie, om de luchtvochtigheid te verlagen tot 10-30% . 
Hierna omvatten de bewerkingsstappen het bakken van spruiten of knoppen en bladeren met zeer lage warmte of verder natuurlijk drogen onder de zon. Meestal is de luchtvochtigheid van de afgewerkte thee ongeveer 8-10%. Zeer natuurlijk en zeer rijk aan polyfenolen, de zachte, ronde en delicate smaak van witte thee wordt uitgedrukt met een langdurige infusie en een temperatuur onder 80°C.