• Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis
  • Ruim 150 soorten losse thee
  • Beste kwaliteit koffie & thee
  • Gratis verzending vanaf 35,-

Wat is losse thee en hoe kun je deze het beste zetten?

Wat is losse thee en hoe kun je deze het beste zetten?
04 april 2019

Losse thee veel werk? Dat is helemaal niet nodig. Er zijn zoveel eenvoudige manieren om een lekker kopje thee te zetten. En als je eenmaal jouw manier van thee bereiden hebt gevonden, is er een grote kans dat je veel vaker de pure smaak van losse thee wilt ervaren.

Thee in een zakje is namelijk anders bewerkt dan losse thee. De thee voor zakjes is fijngemalen en er worden veelal andere blaadjes voor gebruikt. Bij losse thee krijg je als het ware puur natuur. Mooie grote blaadjes en knoppen. De essentiële oliën en weldadige eigenschappen van de thee zijn nog zoveel mogelijk intact. Je thee heeft een vollere smaak en is nog beter voor je gezondheid. Het enige dat jij hoeft te doen, is je thee de ruimte geven om te ontluiken. En ervan genieten natuurlijk.

Accessoires voor het zetten van losse thee

In een thee-ei of theezeefje krijgt je thee vaak de meeste ruimte om uit te vouwen. Er zijn verschillende soorten losse zeefjes te koop, maar er bestaan ook hele mooie en praktische theepotten met theefilter. Je strooit simpelweg je thee boven de pot en haalt het zeefje er weer uit als de thee voldoende getrokken is. De thee valt lekker los in het zeefje en deze is daardoor ook weer makkelijk leeg te gooien en om te spoelen.

Ben je toch erg gehecht aan de vertrouwde zakjes? Dan kun je ook losse zakjes gebruiken waar je je thee in schept. Deze zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Welke je kiest, hangt af van je smaak en het formaat van de theeblaadjes. Zo zijn sommige witte of groene theeën vrij volumineus. En ook voor het zetten van een heerlijke tisane of kruidenthee heb je vaak wat meer ruimte nodig.

De juiste temperatuur en hoeveelheid

De temperatuur van het water heeft een belangrijke invloed op de smaak. Voor zwarte thee kun je het water volledig opwarmen tot zo’n 95 à 100 °C. Oolong en Pu Erh thee kun je het beste iets minder heet zetten op 85 tot 95 °C. Witte of groene thee zet je relatief koel op zo’n 70 tot 85 °C. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het water in de pot te schenken en heel even te laten staan voor je de thee erbij doet. Terwijl je het water aan de kook brengt, kun je mooi de thee voorbereiden.

Voor het zetten van een kopje is twee gram thee ongeveer gemiddeld en dit telt op tot tien gram per liter. Om het je makkelijk te maken, bestaan er handige theeschepjes in exact het juiste formaat voor een kopje. Door hun gladde, ronde vorm schep je de thee hiermee daarnaast gemakkelijk in een filter.

Ook zin gekregen in een lekker kopje losse thee? Bekijk hier ons uitgebreide assortiment aan losse thee.

Terug