Wat is het verschil tussen koffiebonen en gemalen koffie?

Wat is het verschil tussen koffiebonen en gemalen koffie?
04 mei 2020

Ondanks dat er vaak wordt gedacht dat 'koffie gewoon koffie is' is niets minder waar. Er zijn veel verschillende factoren die invloed hebben op de smaak, zo is er dus ook een opmerkzaam verschil tussen verse koffiebonen en gemalen koffie.

Houdbaarheid

De houdbaarheid van koffiebonen en de gemalen variant is afhankelijk van hoe je het bewaart. Hoe meer zuurstof er bij de koffie komt, des te sneller de smaak achteruit gaat. Zorg er daarom voor dat je de bonen en gemalen koffie in een afsluitbaar blik of pot bewaart. En let er dus goed op dat er geen lucht bij kan komen. Toch is gemalen koffie minder lang houdbaar dan koffiebonen. Na een week kan je al het verschil merken met gemalen koffie, terwijl dit tot anderhalve maand kan duren bij de bonen.

koffiebonen in bewaarpot

Sterkte van de koffie

Met een koffiebonenmaler zal de smaak heel anders zijn dan van gemalen koffie. Dit komt omdat, zodra je de bonen maalt, de bonen sneller aroma en smaak zullen verliezen. Dit is dus het geval bij gemalen koffie, omdat dit een lange tijd van te voren is gemalen. Echter betekent dit niet dat je oude bonen nog kunt omtoveren naar een vers kopje. Want zodra de boon oud is begint het de aroma’s en smaak ook te verliezen. Omdat verse koffiebonen meer aroma’s en smaak hebben dan gemalen koffie zorgt dit ook voor een sterkere smaak. Hou je van sterke koffie? Dan is koffie gezet van bonen een aanrader!

Prijs

Hoewel koffie van bonen meer voordelen heeft dan gemalen koffie, is er wel een verschil in prijs. Koffiebonen zijn namelijk duurder dan gemalen koffie. Je moet er dus wel iets voor over hebben om een goed kopje koffie te drinken. Het prijsverschil ligt ook bij de samenstelling van de bonen. Als je ze koopt, koop je vaak een soort boon en deze moet er dan ook goed uitzien. Als je gemalen koffie koopt, koop je over het algemeen een mix van koffiebonen. Het maakt niet uit hoe de bonen eruit zagen, omdat ze tegen de tijd dat ze verkocht worden al gemalen zijn.

Meer mogelijkheden

Ook is het gemakkelijker met koffiebonen om nieuwe smaken uit te proberen en deze van de hoogste kwaliteit te kunnen testen. Je kunt er veel mee experimenteren. Zo kun je zelf bepalen hoeveel bonen je per keer maalt, zonder dat er ook maar iets aan smaak verloren gaat. Je hebt dus zelf helemaal in de hand hoe jouw kopje koffie gaat smaken!

Versgemalen koffiebonen