Waar moet je op letten bij het kopen van een koffiemolen?

Waar moet je op letten bij het kopen van een koffiemolen?
01 juni 2020

Je bent een echte koffieliefhebber en na al die jaren wil je een echte koffiemolen aanschaffen zodat je het perfecte kopje zelf thuis kan zetten. Maar voordat je zomaar een molen koopt is het belangrijk dat je de juiste koopt. Daarom kun je in dit artikel precies lezen waar je op moet letten bij het kopen van een koffiebonenmaler en zo voorkom je dat je de verkeerde molen koopt. Wij hebben de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rijtje gezet:

  1. Het begint al bij de keuze tussen een elektronische of handmatige molen. Over het algemeen zijn handmatige koffiemolens goedkoper dan elektronische. Maar een elektronische molen zorgt wel voor minder werk en minder tijd.

  2. Daarna moet je de keuze zien te maken tussen messen of schijven. Maar wat is dat nou eigenlijk? Een koffiemolen met messen is een apparaat met horizontale messen vlak boven de bodem. De messen snijden de bonen in stukken en zorgen ervoor dat jij er een kopje koffie van kunt zetten. De vers gebrande koffiebonen kunnen echter wel ongelijk gesneden worden wat ervoor kan zorgen dat de kwaliteit van de koffie lager is. Daarom is de variant met messen vaak goedkoper dan de variant met schijven. Een koffiemolen met (maal)schijven daarentegen gebruikt twee platen die een constante wrijving tussen de bonen veroorzaakt. Dit zorgt ervoor dat ze op een gelijke manier gemaald worden en dat de meeste smaak behouden wordt. Er wordt een fijne maling gecreëerd.

  3. Dan zijn er ook nog twee verschillen in schijven. Conische maalschijven en vlakke maalschijven. Conische maalschijven zijn kegelvormige maalschijven. Deze worden tijdens het malen minder warm dan vlakke maalschijven. Dit kan resulteren in een complexere smaak. De conische schijven malen de koffiebonen langzamer waardoor er minder snel een verstopping zal plaatsvinden. Daarnaast maken de conische schijven ook minder lawaai dan de vlakke schijven.

  4. Vlakke maalschijven zorgen voor een constante maling en deze zijn vaak ook goedkoper. Wanneer de schijven snel draaien zullen de bonen minder warm worden en dit resulteert in een betere smaak. Let daarom altijd bij het aanschaffen van een koffiemolen met vlakke schijven op de wattage van de machine.

  5. En dan is de allerlaatste vraag of je bereid bent om goed voor de koffiemolen te zorgen. Hij zal (vettige) bonen gaan malen en zal daarom ook schoongemaakt moeten worden. Let er daarom op bij de aanschaf dat de koffiemolen makkelijk demonteerbaar is en makkelijk schoon te maken. Lees voor meer informatie het artikel het schoonmaken van de koffiemolen.

Nu ben je helemaal klaar om zelf een koffiemolen uit te zoeken en aan te schaffen! Om je alvast een handje op weg te helpen hebben wij een ruim assortiment in koffiemolens die jou zeker zullen voorzien van dat perfecte kopje koffie waar je naar op zoek bent!

koffiemolen