Waar komt Matcha thee vandaan?

Waar komt Matcha thee vandaan?
06 juli 2020

De eerste matcha thee

Japanse zenboeddhisten kwamen matcha tegen rond het jaar 1180 terwijl ze aan het rondreizen waren door China. Het was toen totaal niet populair in China. De zenboeddhisten namen de poeder drank en de van de theeplant mee terug naar hun thuisland. Eenmaal teruggekomen in Japan verpulverden de zenboeddhisten de theebladeren tot poeder en maakten hier thee van. Hier werd het wel populair en werd het opgenomen in vele tradities.

Japanse traditie

Ondanks dat de thee origineel uit China afkomstig is, is het een echt Japans drankje. Het drankje is namelijk door de jaren heen ontwikkelt in Japan. Omdat het in die tijd een voorrecht was om deze thee te drinken, werd dat destijds ook alleen gedaan door edelen en samoerais. Het wordt nu al eeuwenlang gedronken (inmiddels ook door de gewone burgers) en veel theeceremonies draaien om matcha. Het wordt ook vaak gedronken op andere speciale gelegenheden.

Oogsten

Voor matcha thee worden alleen de zachtste en groenste knoppen gebruikt. De gewassen worden ongeveer een maand in de schaduw gesteld voordat ze worden geoogst. De oogst wordt met de hand gedaan. Alhoewel het lijkt alsof matcha een hele andere soort thee is, is niets minder waar. Het wordt namelijk gemaakt van de bekende Camellia Sinensis, net zoals witte thee, groene thee en zwarte thee. De theebladeren worden geplukt en de stengels en nerven worden verwijderd. Vervolgens wordt het verpulverd met een stenen vijzel.

Matcha thee zetten

Voor het zetten van de thee wordt echter wel een andere methode gebruikt. De matcha wordt geklopt (met een ‘cha’) met heet water. Op deze manier ontstaat de schuim van de matcha thee. Het is hierbij wel belangrijk dat er geen kokend water wordt gebruikt omdat dit ervoor kan zorgen dat de thee bitter gaat smaken. Omdat de theebladeren verpulverd en tot poeder gemalen worden, zorgt dit ervoor dat de matcha volledig oplost in het water. Het resultaat hiervan is de volle smaak van de thee.

matcha thee in kom