Verschillende soorten thee

Verschillende soorten thee
11 mei 2020

Thee wordt al eeuwenlang overal ter wereld gedronken. In 2737 voor Christus werd het voor het eerst gedronken. Het werd per ongeluk uitgevonden. Door dit 'ongelukje' kunnen wij dagelijks genieten van een heerlijk kopje thee. In tegenstelling tot andere dranken is thee tijdloos. Je kunt het op ieder moment van de dag drinken. Bij koffie is het gebruikelijk dat men het niet voor het slapen gaan drinkt omdat het veel cafeïne bevat. Om deze reden wordt het juist vaak in de ochtend gedronken om de dag te starten. Alcohol wordt (meestal) niet gedronken op het werk, maar is gebruikelijk op een feestje. Voor thee geldt dit eigenlijk niet. Omdat er onwijs veel keus is tussen verschillende soorten thee, gaat het zeker ook nooit vervelen.

Oorsprong van thee

Thee komt oorspronkelijk uit Yunnan, China. Ondanks dat er veel verschillende soorten thee zijn, zijn veel van deze soorten afkomstig van dezelfde plant, de Camellia Sinensis. Dit geldt voor zwarte, oolong, witte en groene thee. Net zoals bij koffie hebben veel factoren invloed om de uiteindelijke smaak. Deze factoren zijn onder andere het klimaat van het land waar de thee verbouwd wordt, de grondsoort de ligging van de plantage en andere weersomstandigheden. Het plukken van verse losse thee wordt bijna altijd gedaan met de hand. Dit komt omdat het op een zorgvuldige manier moet gebeuren en machines zijn vaak niet geschikt in de omgeving. Vooral als het een hooggelegen gebied is. In Japan gebruiken ze op sommige plantages een soort grasmaaier om de thee te plukken. Na het plukken van de theebladeren worden de bladeren verwerkt. Dit gebeurt in de zon of in een warme omgeving. Dit wordt voornamelijk gedaan zodat de bittere smaak uit de theebladeren gehaald kan worden.

Zwarte thee

Zwarte thee wordt het meest gedronken ter wereld. Deze variant is volledig geoxideerd. Omdat het zoveel in aanraking komt met zuurstof, ontstaat er een donkere kleur. Nadat de thee geoxideerd is worden de bladeren gebroken of gekneusd. Hierdoor ontstaat er een snellere reactie met zuurstof waardoor het blad nog meer verkleurd. De smaak is sterker dan groene of witte thee. Dit komt onder andere omdat zwarte thee meer cafeïne bevat dan andere soorten. Zwarte thee bevat antioxidanten. Dit zijn vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen. Daarnaast zorgt het er ook voor dat de bloeddruk wordt verlaagt en wordt de kans op een beroerte verkleind. Zwarte thee is verkrijgbaar in veel verschillende smaken.

zwarte thee in kom

Groene thee

Ten opzichte van zwarte thee bevat groene thee meer antioxidanten. Dit komt omdat groene thee minder geoxideerd wordt. Omdat het dus minder in aanraking komt met zuurstof, ontstaat er geen donkere kleur. Hierdoor heeft de groene variant een lichtere kleur. Door dit proces bevat groene thee ook minder cafeïne dan zwarte. Groene thee zorgt ook voor een lagere bloeddruk en minder kans op een beroerte. Daarnaast kan het ook stressverlagend werken en helpen bij misselijkheid en pijn. Het heeft zelfs een positieve invloed op het cholesterol. Ook kan het helpen bij het afvallen en detoxen.

groene thee in kom

Witte thee

In tegenstelling tot de andere soorten, wordt er bij witte thee de jongste knoppen geplukt. Dit kan maar op twee momenten in het jaar, het is dus een schaars moment. De thee staat hierdoor ook bekend als een van de mooiste en puurste soorten. En in tegenstelling tot zwarte en groene thee heeft witte thee een zeer zachte smaak. Het bevat nog meer antioxidanten en minder cafeïne dan zwarte en groene thee. Witte thee bevat een stof, genaamd theanine. Dit heeft positieve effecten op je vitaliteit en brengt een kalmerend effect met zich mee. Daarnaast helpt het bij het versterken van je immuunsysteem. De thee kan er namelijk voor zorgen dat de organismen die de ziekten veroorzaken vernietigd worden. Terwijl groene thee er alleen voor zorgt dat het immuunsysteem stimuleert om tegen deze ziektes te vechten.

witte thee in bakje

Kruidenthee

Kruidenthee is eigenlijk geen echte thee. Het wordt niet gemaakt van bladeren van de theestruik. De drank wordt gemaakt van kruiden, van andere plantsoorten. Ondanks dat het geen echte thee is, heeft kruidenthee wel positieve effecten. In tegenstelling tot ‘gewone’ thee bevat kruidenthee meestal geen cafeïne of looizuur. Het heeft een kalmerende werking. En wanneer het ongeveer een uur voor de maaltijd genuttigd wordt, kan het een positief effect hebben op de spijsvertering. De thee kan ook verwarmend, oppeppend en koortsverlagend werken, ideaal voor donkere dagen in de wintertijd.

Kruidenthee op lepel

Oolong

Net als zwarte en groene thee is oolong thee geoxideerd. Qua oxidatiegraad ligt oolong tussen de zwarte en groene in. Uiteraard brengt oolong thee ook positieve gezondheidseffecten met zich mee. Naast het feit dat het positief is om af te vallen, is het ook goed voor hart- en bloedvaten. De thee bevat namelijk onwijs veel mineralen. Deze mineralen zorgen ervoor dat de kalk uit het bloed verdwijnt. Het bevordert het immuunsysteem en zorgt ook nog eens voor een mooie huid.

losse oolong thee in schaal

Pu Erh

Deze thee kan gewonnen worden als zwarte, maar ook als groene thee. Het brengt net als alle voorgaande soorten positieve effecten met zich mee. Deze effecten zijn onder andere; een bevorderlijke werking bij het afvallen, de hoeveelheid antioxidanten en het cafeïnegehalte is lager dan bij groene thee. Een verschil wat Pu Erh thee onderscheid van alle andere soorten thee, is het fermentatieproces. Het wordt namelijk een lange tijd gerijpt voordat het verder ontwikkeld wordt. En dit geldt niet alleen voor het fermentatieproces. Ook wordt er vaak langer gewacht met het plukken van de bladeren. En als je Pu Erh thee thuis hebt staan, kan de smaak ook verbeteren naarmate de tijd verstrijkt.

pu erh thee

Matcha

De jongste theeblaadjes van de Camellia sinensis plant worden gebruikt voor matcha thee. De theeblaadjes worden na een aantal weken afgedekt zodat ze de ruimte hebben om zich in de schaduw te ontwikkelen. Nadat de theeblaadjes ontwikkeld zijn, worden ze gemalen tot matcha poeder. Deze poeder wordt niet alleen gebruikt om thee van te maken, maar er worden ook andere voedingsmiddelen van gemaakt. Wist je dat er zelfs chocolade bestaat met matcha? Matcha thee komt oorspronkelijk uit Japan, en daar wordt het nog steeds veel gedronken. Vooral bij speciale Japanse theeceremonies en andere feestelijke gelegenheden wordt het gedronken.

matcha thee in kom

Welke moet je kiezen?

Binnen deze soorten thee bestaan ook weer veel verschillende soorten. Dat zorgt ervoor dat er meer dan 3000 soorten thee bestaan. Het is dus erg lastig om ze allemaal te proberen en zo de juiste te vinden. Daarom is het verstandig om per soort te kijken welke het beste bij jou past. Hou je niet van een sterke smaak? Dan is zwarte thee misschien niet de beste soort voor jou, maar past witte thee meer bij jou. Of misschien zoek je een thee die jouw stress verlaagd, dan is groene thee wellicht een optie. Misschien wil jij geen thee zonder cafeïne drinken, dan kun je voor kruidenthee drinken. Zo kun je alle verschillende factoren aan elkaar afwegen en zo de perfecte thee voor jou vinden.