Oolong Thee Kopen? | Ruim 150 Soorten Losse Thee! | Thee-Loods

Oolong thee

Heerlijke Oolong thee kopen? Bekijk hieronder ons assortiment en geniet ook dagelijks van onze heerlijke smaken.

Oolong Thee

Wat is Oolong thee?

Oolong thee is, zoals elke thee, afkomstig van de 'Camellia sinensis'. De thee wordt hoofdzakelijk geoogst in China en vooral in Taiwan, waar ook veel met varianten van de theeplant wordt geëxperimenteerd. Het ideale klimaat en ondergrond van Taiwan maken dat hier de beste thee wordt verbouwd. De benaming is afgeleid van het Chinese 'Wulong', wat ‘zwarte draak’ betekent. Om die reden wordt deze thee ook wel 'drakenthee' genoemd. Mogelijk is deze benaming afkomstig van het theeblad dat bij de bereiding krult en op een draak zou lijken

Wat zijn de kenmerken?

Deze thee ondergaat een gedeeltelijke oxidatie, terwijl die bij zwarte thee volledig is en groene thee niet geoxideerd is. Het oxidatieniveau van deze thee varieert tussen pakweg 8% en 80%. Door de oxidatie worden de theeblaadjes donker en krijgen ze extra smaak. Het grote verschil in omvang van oxidatie staat ook garant voor een zeer uitgebreid smakenpalet! De ene zal meer naar zwarte thee smaken terwijl de andere meer weg heeft van groene thee. Voor een echte Oolong thee worden de blaadjes met de hand geplukt en in de zon gelegd (oxidatie). Nadien worden de blaadjes gekneusd en verhit in de oven.

Welke soorten bestaan er?

Deze thee kent meer dan honderd soorten. Dit hoeft niet te verbazen nu er vele varianten van de theeplant zijn. Verder is er het verschil in omvang van oxidatie. Belangrijk is ook het verschil naargelang de hoogte waarop de theeplant groeit. Boven 1000 meter, spreken we van 'high mountain tea' die door de het temperatuurverschil tussen dag en nacht, nevel en mist, beter is van kwaliteit en smaak. De variant die onder de 1000 meter groeit, wordt 'Low mountain' genoemd.

Is het gezond?

Een kopje bevat cafeïne, maar drie keer minder dan een kopje koffie en heeft dus een licht oppeppend effect. Het bevat bestanddelen die goed zijn voor het lichaam. De thee staat erom bekend een positief effect te hebben op het gewicht. De polyfenolen helpen het lichaam de vetverbranding te stimuleren. Deze staan er ook om bekend om de bloedsuikerspiegel te verlagen, wat belangrijk is ter voorkoming van diabetes. Ook voor hart- en bloedvaten is het goed nu deze rijk is aan calcium, magnesium en kalium. Deze dragen bij tot het reguleren van de hartslag en de ontkalking van het bloed. 

Hoe lang kan je het bewaren?

We maken een onderscheid tussen lichte (die niet zolang is geoxideerd) en donkere Oolong thee. Wanneer lichte variant droog wordt bewaard en zo weinig mogelijk wordt blootgesteld aan vochtige lucht, kan deze een vijftal jaar bewaard worden. De donkere variant bewaart veel langer, maar ook hier geldt een zo beperkt mogelijk blootstelling aan vochtige lucht.

Oolong thee kopen?

Oolong thee kopen doe je voordelig in onze webshop. Wij hebben de lekkerste varianten al voorgeselecteerd. Zo is de Tie Kuan Yin half geoxideerd en gemaakt van jong, licht gerold blad. Deze variant heeft een volle body en een wat bloemige smaak. Daarnaast hebben we ook de Creamy Oolong, deze is semi-geoxideerd en heeft de smaak 'boterbabbelaars'. Probeer hem nu zelf en ontvang een gratis proefzakje thee bij uw bestelling.