Het regelmatig schoonmaken en ontkalken van een koffiemachine is zeer belangrijk voor de smaak en de hygiëne. Daarnaast verlengt het de levensduur van jouw koffiemachine. Op deze pagina kun je alle benodigdheden vinden om jouw koffiemachine te reinigen.

Vind de juiste reinigings- en ontkalkingsproducten voor jouw koffiemachine

Een klassieke filterkoffiemachine wordt gereinigd met een speciaal reinigingspoeder en ontkalkt met een speciaal ontkalkingspoeder. Een koffiemachine wordt meestal gereinigd met reinigingstabletten via het automatische reinigingsprogramma, en ontkalkt met ontkalkingstabletten ook dit gemakkelijk via het systeem d.m.v. een programma te activeren. Voor Espressomachines gebruiken we vaak clean express poeder of tabletten. Deze reinigingsmiddelen zorgen ervoor dat de kleppen in de espressomachine worden schoongespoeld van oude koffieresten, ook wel Backflushen genoemd.

Reinig jij je koffiemachine regelmatig?

Het reinigen van je machine is niks anders dan hem gewoon schoonmaken. Dit doe je in eerste instantie om de machine schoon te houden maar ook om te zorgen dat je koffie goed blijft smaken en tot slot verlengt het de levensduur van je machine. Wat voor koffiemachine je ook hebt je zult hem af en toe moeten schoonmaken.

Het reinigen van je machine hoor je regelmatig te doen om te zorgen voor een heerlijke koffie en optimale functionering. Bij een volautomatische koffiemachine zal de machine zelf aangeven als je iets moet reinigen. Door op tijd je volautomatische machine te reinigen en ontkalken, zorg je dat oude koffieresten niet in de machine blijven hangen en kalkaanslag in je machine de smaak van je koffie niet aantast. Een espressomachine geeft dit niet zelf aan, je zult het dus zelf consequent moeten doen. De zetgroep van je volautomaat is ook belangrijk om te reinigen.

De zetgroep is het deel van de machine waar de koffie doorheen komt. Door dit te doen voorkom je dat de leidingen verstopt raken met koffieresten. Als de zetgroep van je volautomaat demontabel is, moet je die zelf schoonmaken. Dit kan je doen met een vochtige doek en een kwast. Let op, doe dit niet met schoonmaakmiddel, want dat beïnvloedt de smaak van je koffie. 

Ontkalken

Het water dat nodig is voor je kopje koffie loopt door de kanalen van de koffiemachine, en laat daar mineralen achter. De opgehoopte mineralen noemen we kalkaanslag. De kalk kan de smaak van de koffie gaan aantasten, daarom is het belangrijk dat het verwijderd wordt. De kalkaanslag heeft meerdere nadelen zoals het hoger gebruik van energie, het apparaat moet namelijk harder zijn best doen om te blijven functioneren. Ook kan de koffie niet meer goed heet worden, De kalkaanslag stapelt zich ook op in de boiler en de verwarmingselementen, waardoor het water niet meer goed verhit kan worden. Tot slot smaakt de koffie minder lekker en kan de machine in zijn geheel kapot gaan.

Tips voor het reinigen van je koffiemachine

1. Voordat je fanatiek gaat reinigen bekijk eerst even de handleiding van de koffiemachine. Daar staan specifieke instructies voor het reinigen, neem ze goed door.

2. Reinig je machine dagelijks voor een optimale werking. Dit hoeft niet heel grondig, neem gewoon alle oppervlakken even af met een sopje en een doek. Tot slot spoel je de uitneembare onderdelen even af onder de warme kraan, dat was het al!

3. Uiteraard moet je de binnenkant van de machine ook eens in de zoveel tijd reinigen. De producten die wij op onze webshop verkopen zijn daar zeer geschikt voor.

4. Laat de machine na het reinigen goed drogen. Zo voorkom je dat bacteriën zich hier gaan nestelen.