Koffiebonen

Lekkere koffiebonen kopen? Geniet elke dag weer van onze overheerlijke vers gebrande koffiebonen van Costadoro. Ontdek hieronder ons heerlijke assortiment. Lees meer Lees minder

Bekijk ook onze video:

Wat zijn koffiebonen?

Koffiebonen zijn de zaden van de koffieplant. Deze zaden zitten in de bessen die aan de plant groeien. Op het moment dat de rode bessen rijp zijn worden deze geoogst en verwerkt. Wereldwijd zijn er ongeveer honderd verschillende soorten te vinden die in twee categorieën zijn onderverdeeld: Arabica en Robusta. Zo'n 70% van alle bonen die jaarlijks geproduceerd worden zijn Arabica bonen en 30% bestaat uit Robusta. Arabica staat bekend om de aromatische en zachte smaak. Robusta koffie is sterker en krachtiger van smaak en heeft een hoger cafeïnegehalte. Welke koffieboon het lekkerst is ligt helemaal aan je eigen smaak. 

Waar groeien koffiebonen?

De beste bonen groeien in landen die rond de evenaar liggen. Dit gebied heeft het ideale klimaat qua temperatuur, het waait er weinig en regent veel. Al sinds de 18e eeuw wordt de koffieplant verbouwd in Centraal- en Zuid-Amerika. Bijna alle koffie die wereldwijd verkocht wordt komt hier vandaan. Deze hebben ieder een eigen smaak. Zo staat de koffie uit Colombia bekend om het zachte aroma en de fris zoete nasmaak. De Guatemalaanse soort zorgt voor een frisse, fruitige en iets zoete smaak. Deze koffie wordt verbouwd op vruchtbare vulkanische grond. De allergrootste koffie-exporteur van de wereld is Brazilië. Dit grote Zuid-Amerikaanse land zorgt voor maar liefst een derde van de totale wereldproductie. De kwalitatieve bonen hebben een zoete smaak met chocolade- en nootachtige smaken.

Bewaren

Een koffieboon bevat oliën die zorgen voor een heerlijk verse smaak. Probeer jouw koffie zo vers mogelijk te houden. Dit kun je doen door steeds  kleine hoeveelheden te malen. Koffiebonen zijn langer houdbaar dan gemalen koffie. In principe kunnen de bonen niet bederven. Wel is het aan te raden om de geroosterde variant niet langer dan zes weken te bewaren, omdat deze dan opdrogen. De bonen kunnen niet goed tegen hoge temperaturen, vocht, droogte, licht en zuurstof. Je kunt ze dus het beste opbergen in een donkere en droge kast. Door ze te bewaren in een luchtdicht afsluitbare doos blijft de kwaliteit gegarandeerd en houd je ze het langst vers.

Hoe wordt koffie gemaakt?

Vaak worden koffiebonen met de hand geplukt. De bessen van de koffieplant zijn doorgaans niet op hetzelfde moment rijp. Hierdoor wordt een enkele plant soms meerdere malen geoogst. Na het plukken worden de besjes nat of droog verwerkt. Bij een natte verwerking worden de koffiebessen een aantal dagen onder water gelegd.

De droge verwerking bestaat er juist uit dat de bessen worden gedroogd in de zon gedurende ongeveer twee weken. Deze verschillende methodes hebben invloed op de smaak van de uiteindelijke koffie.

Nat verwerkte bonen hebben een subtiele en lichte smaak terwijl de droog bereide variant meer aardachtige en fruitige tonen bevatten. Na de verwerking volgt het brandproces. De kleur en smaak van de koffieboon wordt bepaald door het verhitten en het roosteren ervan. Hierbij kun je er van uitgaan dat hoe donkerder de bonen gebrand zijn, hoe sterker en krachtiger de smaak is. Licht gebrande bonen hebben een zachte en lichte smaak.

Vers gebrande koffiebonen kopen

Wij beschikken over een uitgebreid assortiment aan smaakvolle Costadoro koffiebonen. Dit Italiaanse merk maakt zeer lekkere en kwalitatief hoogstaande bonen die worden gebrand in de branderij in Turijn. De International Coffee Organization (ICO) heeft tijdens een blinde proeverij driemaal dit koffiemerk aangewezen als prodn blend meucent van de beste koffieboon van Italië. Kies bijvoorbeeld voor eet bonen afkomstig uit Brazilië, Guatemala, Honduras, Costa-Rica en Ethiopië. Voor een optimale smaak worden eerst alle soorten apart gebrand voordat de melange wordt samengesteld. Ook kun je kiezen voor een biologische fair-trade koffie of cafeïnevrije koffie. Bekijk op je gemak het assortiment en gebruik de handige zoekfilters om binnen een handomdraai jouw ideale koffie te vinden.

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een: 9,3/10
Bekijk alle 10 beoordelingen