Wat is losse thee en hoe kun je deze het beste zetten?

On: Comment: 0 Hit: 1139

Losse thee veel werk? Dat is helemaal niet nodig. Er zijn zoveel eenvoudige manieren om een lekker kopje thee te zetten. En als je eenmaal jouw manier van thee bereiden hebt gevonden, is er een grote kans dat je veel vaker de pure smaak van losse thee wilt ervaren.

Thee in een zakje is namelijk anders bewerkt dan losse thee. De thee voor zakjes is fijngemalen en er worden veelal andere blaadjes voor gebruikt. Bij losse thee krijg je als het ware puur natuur. Mooie grote blaadjes en knoppen. De essentiële oliën en weldadige eigenschappen van de thee zijn nog zoveel mogelijk intact. Je thee heeft een vollere smaak en is nog beter voor je gezondheid. Het enige dat jij hoeft te doen, is je thee de ruimte geven om te ontluiken. En ervan genieten natuurlijk.

Accessoires voor het zetten van losse thee

In een thee-ei of theezeefje krijgt je thee vaak de meeste ruimte om uit te vouwen. Er zijn verschillende soorten losse zeefjes te koop, maar er bestaan ook hele mooie en praktische theepotten met theefilter. Je strooit simpelweg je thee boven de pot en haalt het zeefje er weer uit als de thee voldoende getrokken is. De thee valt lekker los in het zeefje en deze is daardoor ook weer makkelijk leeg te gooien en om te spoelen.

Ben je toch erg gehecht aan de vertrouwde zakjes? Dan kun je ook losse zakjes gebruiken waar je je thee in schept. Deze zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Welke je kiest, hangt af van je smaak en het formaat van de theeblaadjes. Zo zijn sommige witte of groene theeën vrij volumineus. En ook voor het zetten van een heerlijke tisane thee of kruidenthee heb je vaak wat meer ruimte nodig.

De juiste temperatuur en hoeveelheid

De temperatuur van het water heeft een belangrijke invloed op de smaak. Voor zwarte thee kun je het water volledig opwarmen tot zo’n 95 à 100 °C. Oolong en Pu Erh thee kun je het beste iets minder heet zetten op 85 tot 95 °C. Witte of groene thee zet je relatief koel op zo’n 70 tot 85 °C. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het water in de pot te schenken en heel even te laten staan voor je de thee erbij doet. Terwijl je het water aan de kook brengt, kun je mooi de thee voorbereiden.

Voor het zetten van een kopje is twee gram thee ongeveer gemiddeld en dit telt op tot tien gram per liter. Om het je makkelijk te maken, bestaan er handige theeschepjes in exact het juiste formaat voor een kopje. Door hun gladde, ronde vorm schep je de thee hiermee daarnaast gemakkelijk in een filter.

Het verschil tussen losse thee en een theezakje

lossethee

Thee uit een theezakje hoeft niet perse slechter te zijn dan losse thee. Voor theezakjes wordt vaker fijngemalen of kleinere stukjes blad van de theeplant gebruikt. Dit komt omdat dit sneller infuseert en dus kleur en smaak afgeeft. Het is handig in gebruikt omdat er al een zakje of ‘papieren zeefje” omheen zit. Het nadeel is dat we het niet kunnen zien, we weten vaak niet wat er nu precies in een theezakje zit.

Het is dus zaak goed te kijken op de ingrediënten lijst of uw theezakje wel uit thee bestaat en of er bijvoorbeeld tarwe ter verzwaring van het gewicht aan toe gevoegd is of suiker. De prijs is al een eerste indicatie; fabrieksmatige, in grote volume geproduceerde, vaak samengestelde thee uit verschillende regio’s, landen die in veelvoud wordt opgekocht en verwerkt, zal een aangenamere prijs hebben dan met de hand geplukte theesoorten waarvan we de herkomst kunnen terughalen.

Het afwegen van gemak hoeft dus niet ten koste te gaan van de kwaliteit van de thee, maar u zal er wel meer voor moeten betalen. In sommige gevallen zal de handgeplukte thee dan ook handmatig voor u in een zakje worden gedaan om het theeblad niet te beschadigen. Als u hierbij stilstaat, dan kan het zijn dat een goede kwaliteit losse thee, eigenlijk helemaal niet zo duur is. U zult het alleen zelf in uw theezeefje moeten doen.

Bij losse thee is het wel noodzakelijk om een goede theezeef te gebruiken zodat niet al het residu in uw kopje belandt. Dit kan met daarvoor bestemde theezeefjes of met een papieren theezakje die u zelf afvult. Losse thee is gedroogd, net als de thee in zakjes. U kunt thee gemiddeld ongeveer 12-18 maanden bewaren. Daarna zal de smaak en kwaliteit iets gaan teruglopen. De versheid van thee is echter wel van belang bij bepaalde soorten kwaliteitsthee zoals bijvoorbeeld een first flush Darjeeling die in het voorjaar wordt geplukt.

Deze willen we van natuurlijk zo snel mogelijk proberen, de versheid het product is hier van belang voor de smaak. Deze thee wil je ook zien en beleven, je wilt zien wat het blad doet als het met het water in aanraking komt en de heerlijke geuren van zowel het droge blad als het natte blad opsnuiven. Echte thee is beleving, een momentje rust voor jezelf en even genieten.

Ook zin gekregen in een lekker kopje losse thee? Bekijk hier ons uitgebreide assortiment aan losse thee.

Comments

Leave your comment

zondag maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag January February March April May June July August September October November December