Wat is duurzame koffie?

On: Comment: 0 Hit: 345

Ben jij nieuwschierig waar duurzame koffie vandaan komt en wat onze opties zijn? Lees dan verder!

Duurzame koffie

In Nederland houden we van koffie. We drinken minimaal 3 koppen per dag, maar dan we willen natuurlijk wel een duurzaam kopje koffie. Wereldwijd wordt er steeds meer koffie gedronken en daardoor ontstaat druk op de koffieboeren en hun tropische leefomgeving. Gelukkig zijn er steeds meer merken die hun koffie duurzaam produceren. Maar wat is duurzame koffie nou precies?

Wat is duurzame koffie?

Duurzame, verantwoorde of eerlijke koffie is koffie dat op een verantwoordelijke wijze wordt geproduceerd. Bij dit proces wordt er rekening gehouden met mens en milieu. Het begint bij de plantage, daar komen geen giftige stoffen te pas. Ook worden de werknemers eerlijk betaald en behandeld. Duurzame koffie is dus goed voor mens en milieu.

De impact van koffieteelt

Het effect van de koffieteelt op het milieu is erg verschillend. Het kan leiden tot ontbossing. Watervervuiling, erosie en vervuiling door gebruik van bestrijdingsmiddelen. Dit allemaal in het slechtste geval, het kan ook zijn dat het milieu minimaal beschadigd wordt.

Tips voor een duurzamer bakkie

1. Zet koffie op maat: maak niet meer koffie dan je opdrinkt.

2. Schakel je apparatuur op tijd uit, zo verspil je geen energie. Giet filterkoffie in een thermoskan.

3. Probeer minder melk in je koffie te drinken, zorg natuurlijk wel dat je genoeg zuivel binnen krijgt.

4. Gooi gebruikte koffiefilters en koffieprut weg in de biobak. Je kan de koffieprut ook gebruiken in de tuin. Strooi de koffieprut direct op de aarde, zodat je de zuurtegraad verhoogt.

5. Koffie voor onderweg? Neem je eigen beker mee om afval te voorkomen!

14 espresso’s gelijk aan 1 koffie verkeerd

Het klimaat wordt niet beter door veel melk in je koffie te drinken. 1 kop koffie verkeerd staat gelijk aan een 14 keer hogere klimaatbelasting dan een kopje espresso. In het geval dat je zelf geen melk in de koffie drinkt maar de visite wel, met melkcupjes voorkom je dat je grotere hoeveelheden koffiemelk weg moet gooien omdat het bedorven is.

Duurzame koffiebonen

Uiteraard bieden wij ook duurzame koffiebonen aan met volledig respect voor het milieu en het productie ecosysteem. Bonen met een gewonnen gouden medaille op de Internationale Koffieproeverij! De melange is met veel zorg en passie samengesteld om tot een perfecte koffiesmaak te komen. De melange komt van oorsprong uit Colombia, Mexico en Nicaragua. Al deze bonen zijn afkomstig van 100% hoogwaardige Arabica planten. Onze duurzame koffiebonen bevatten dan ook door de 100% Arabica zeer weinig cafeïne, 1.30%. Ons hele assortiment duurzame koffiebonen kunt u hier vinden: https://www.koffie-loods.nl/biologische-koffiebonen/

Comments

Leave your comment

zondag maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag January February March April May June July August September October November December