Wat is biologische koffie en fair trade koffie?

On: Comment: 0 Hit: 25

Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen, het Fairtrade keurmerk. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen biologische en fair trade koffie?

We leven steeds bewuster met meer oog voor het milieu en voor mens en dier. We nemen maatregelen om ons huis duurzamer te maken door het plaatsen van zonnepanelen of het gebruik van LED-lampen. Ook doen we bewuster onze dagelijkse boodschappen. We letten op producten met keurmerken voor milieu of dierenwelzijn. Ook in de keuze voor je koffie kan je bewust kiezen. Het Fairtrade keurmerk voor koffie ken je vast wel, maar wat houdt dat in en wat is het verschil tussen biologische koffie en fairtrade koffie?

Wat is biologische koffie?

Bij het telen van de bonen voor biologische koffie gebruiken de boeren geen bestrijdingsmiddelen. Insecten of ziekteverwekkers worden op een natuurlijke manier bestreden. Ook wordt gebruik gemaakt van natuurlijke mest of compost in plaats van kunstmatige en chemische meststoffen.

Zo wordt de bodem gespaard en dat maakt de landbouwgrond extra vruchtbaar voor nu en in de toekomst. Door deze manier van landbouw zijn ook de planten en dieren in de omgeving van de plantage gezonder. Door het biologisch verbouwen van koffiebonen te stimuleren wordt ontbossing tegengegaan, net als vervuiling van het water en bodemerosie.

Natuurlijk draag je het milieu een warm hart toe, maar je wilt ook genieten van een lekkere kop koffie. De smaak van organische koffie doet niets onder voor een normale koffie. Bijkomend voordeel is dat de koffie geen resten bevat van chemische middelen en je hier dus ook niet aan bloot wordt gesteld.

biologische koffie

Wat is fair trade koffie?

De eerste fair trade koffie verscheen meer dan dertig jaar geleden. Het is een internationaal keurmerk. In Nederland bepaalt de stichting Max Havelaar welke producten in aanmerking komen voor het Fairtrade-logo. Dit logo staat dus ook wel bekend als het Max Havelaar keurmerk.

Fair trade staat voor eerlijke handel. De boeren moeten hier zelf ook wat voor doen. Ze moeten samenwerken in coöperaties. Dit houdt in dat de boeren onderling moeten samenwerken. Dit zorgt er namelijk voor dat de boeren meer kunnen produceren, hier een betere prijs voor krijgen en dat ze makkelijker toegang krijgen tot de wereldmarkt. Daarnaast moeten de boeren op een milieuvriendelijke manier verbouwen en respect hebben voor arbeidsrechten.

Wanneer een coöperatie aan deze eisen voldoet kunnen zij door middel van fair trade een constante minimumprijs verwachten. Hierdoor zal de prijs niet dalen wanneer de wereldmarktprijs daalt en worden de boeren dus beschermt. Door het kopen van koffie met het keurmerk lever je een bijdrage aan betere leefomstandigheden van koffieboeren in ontwikkelingslanden.

Zij krijgen een goede prijs voor hun bonen en kunnen daarmee investeren in hun bedrijf. Daarnaast kunnen ze investeren in de toekomst van hun kinderen door ze naar school te laten gaan in plaats van gedwongen te zijn ze te laten meewerken op de plantage. Koffie met het keurmerk is zowel verkrijgbaar in filterkoffie als in vers gebrande koffiebonen. Waar fair trade koffie vroeger duurder was dan koffie zonder keurmerk is dat inmiddels niet meer het geval.

fairtrade koffie

Wat is het verschil?

Biologische koffie hoeft geen fair trade koffie te zijn. Andersom geldt hetzelfde. Fair trade kan ook biologisch zijn, maar dat is niet altijd het geval. Door het kopen van fair trade producten lever je een bijdrage aan armoedebestrijding. Met het drinken van biologische koffie draag je bij aan een beter milieu. Verschillende merken combineren dit, zoals de Costadoro koffiebonen die fair trade en biologisch zijn.

Fair trade koffiebonen en biologische koffiebonen is bewust kiezen en bewust genieten.

Comments

Leave your comment

zondag maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag January February March April May June July August September October November December