Wat is beter voor de gezondheid, koffie of thee?

On: Comment: 0 Hit: 209

Ben jij een echte theeleut? Of heeft koffie jouw voorkeur? Misschien drink je zelfs beide, maar is het eigenlijk wel goed voor de gezondheid?

De ene persoon kan de dag niet beginnen zonder een bak koffie terwijl de andere persoon daar niets van moet hebben en de voorkeur geeft aan losse thee. Wat is beter voor je gezondheid? We starten met het goede nieuws. Koffie en thee zonder suiker zijn allebei stukken beter dan frisdrank.

Het is bovendien belangrijk om elke dag voldoende te drinken. We moeten elke dag anderhalf tot twee liter water drinken. Koffie en thee worden hierin meegeteld. Volgens het Voedingscentrum passen ze allebei in een gezond eetpatroon.

Wat doet koffie met je lichaam?

Hou je van espresso of drink je koffie van cups? Beperk je espresso’s tot niet meer dan twee tot drie kopjes per dag. Espresso en cupjes bevatten de stof cafestol. Deze stof verhoogt het cholesterol en dat is niet goed voor je bloedvaten. Beperk ook het aantal kopjes gewone koffie per dag.

De cafeïne kan een negatief effect hebben op je gezondheid. Hou het bij maximaal vier kopjes per dag. Te veel cafeïne kan zorgen voor angstgevoelens, slaapproblemen, hoofdpijn of rusteloosheid. Zoals voor veel zaken geldt, gebruik het met mate. Als je cafeïne met mate gebruikt kan je je beter concentreren en presteer je beter. Ook zorgt het ervoor dat je minder vermoeid bent.

Het drinken van koffie heeft nog meer positieve effecten op je gezondheid. Het vermindert het risico op hartziekten en ook de kans op een beroerte neemt hiermee af. Verder neemt je risico op diabetes met bijna een derde af. Dit geldt trouwens voor koffie met en zonder cafeïne.

Koffie is onder te verdelen in robusta en arabica. Aan deze planten groeien de koffiebonen. Arabica wordt wereldwijd het meest gedronken. De planten waar de arabica bonen aan groeien staan op een hoogte van ruim 1500 meter en groeien vooral in Azië en Midden Afrika.

Doordat ze op zulke grote hoogte groeien worden ze minder blootgesteld aan dieren en ziekten. Om zichzelf te beschermen tegen ziekten en parasieten maakt de koffieplant cafeïne aan. De arabica plant hoeft dit dus van nature minder te doen en bevat daardoor minder cafeïne dan de robusta bonen. Het drinken van 100% arabica koffie, zoals de Costadoro 100% Arabica, is daarmee iets gezonder dan de robusta variant.

De robusta planten groeien in lager gelegen gebieden. De plant moet zichzelf daardoor beter beschermen tegen ziekten en ongedierte en bevat daarom twee keer zoveel cafeïne als de arabica bonen. De robusta groeit vooral in Zuid Amerika. Deze twee soorten koffiebonen worden vaak gemengd en dat levert een uitgesproken smaak. Proef zelf maar eens de San Fransisco gold blend van ons Koffie Loods huismerk.

Deze koffie bestaat voor de helft uit arabica en de andere helft uit robusta bonen. Ook de Costadoro Espresso is een mix. Deze Costadoro koffie bevat 90% arabica bonen en 10% robusta bonen. Je proeft de smaak van gedroogde vruchten en chocolade.

Robusta koffiebonen worden verbouwd om te mengen, of te melangeren met arabica bonen. Wij Nederlanders houden wel van een stevige kop koffie. Heet, bitter en niet zuur. De zure smaak is afkomstig van de arabica bonen. Door het te mengen met de robusta bonen gaat de volle smaak overheersen en kunnen wij genieten van de ons zo bekende smaak.

koffie bonen

Wat is het effect van thee op je lichaam?

Thee wordt vaak gezien als gezonder dan koffie, omdat koffie cafeïne bevat en thee niet. Dit is een fabeltje. Thee bevat de stof theïne, dit is hetzelfde stof als cafeïne. De positieve en negatieve effecten van cafeïne op je lichaam gelden hier dus ook voor. Wil je het liever zonder theïne? Kies dan voor kruidenthee. Officieel is dat geen thee, maar een kruidendrank. Pas op met zoethout en sterrenmix. Deze verhogen je bloeddruk.

Wees ook voorzichtig met venkel- en anijsthee. Hierin zitten bepaalde giftige stoffen van planten. Het betekent overigens zeker niet dat je deze moet laten staan, maar ook hier geldt: drink het met mate. Wist je dat rooibos thee eigenlijk ook geen echte thee is? Net als kruidenthee is deze ook niet afkomstig van de theeplant. Als je drie koppen per dag drinkt verminder je de kans op een beroerte en verlaag je je bloeddruk.

Er bestaan verschillende soorten thee. De zwarte en groene variant bevatten ongeveer evenveel theïne. Groene verlaagt ook nog eens je cholesterol gehalte en kan je helpen met afvallen. Verder dient het als remedie bij hooikoorts. Beide verminderen je kans op diabetes type 2.

Bijna alle soorten zijn afkomstig van de theeplant Camellia sinensis. De zwarte variant wordt na het plukken en drogen geoxideerd. De groene versie wordt niet geoxideerd en daarom blijft de groene kleur behouden. Voor witte thee, zoals de Secret moon en de Silvery Pekoe worden alleen de jonge blaadjes gebruikt. Deze is wat zachter van smaak.

Naast deze drie soorten kennen we diverse soorten waar smaakjes aan zijn toegevoegd. Als je last hebt van het prikkelbare darmsyndroom kan het drinken van veel thee je klachten verergeren. Het verveelt nooit, je kan er oneindig mee variëren. Wat denk je van de groene variant met jasmijn of de Lady Strawberry biologisch?

Koffie en thee zijn allebei goed

Je hebt kunnen lezen dat koffie en thee allebei voordelen en nadelen opleveren voor de gezondheid. Er zijn dan ook niet echt uitspraken te doen welke van de twee beter is. Thee bevat wel een stuk minder cafeïne dan koffie. Je kan er dus per dag iets meer van drinken. De groene versie bevat nog wat minder cafeïne. Ben je dus een verstokte koffiedrinker of juist een enorme liefhebber van thee? Goed nieuws, je hoeft niet over te stappen, maar drink met mate. Kan je slecht in slaap komen? Doe dan een beetje rustig aan met koffie.

Comments

Leave your comment

zondag maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag January February March April May June July August September October November December