Ontdek de Revolutie van Cold Brew met de JURA GIGA W10 Echte Cold Brew met één druk op de knop Cold...
Blog categories
Zoek in Blog
Blog tags
Photo gallery
No featured images
Voor 15:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden |
Gratis verzending vanaf 50,- |
Ruim 150 soorten losse thee |
Gratis proefzakje bij iedere bestelling thee |
Ontdek de Revolutie van Cold Brew met de JURA GIGA W10 Echte Cold Brew met één druk op de knop Cold...
JURA C8 en JURA S8: Welke koffiemachine past bij jou? Als je op zoek bent naar een hoogwaardige volautomatische...
JURA E6 en JURA E8: Welke koffiemachine past bij jou? Als je op zoek bent naar een hoogwaardige volautomatische...
JURA S8 Piano Black Welkom bij onze ultieme gids voor het kiezen van het perfecte koffiezetapparaat. Of je nu een...
JURA J8 Twin Diamond White Geniet je van een cafeïnevrije koffie, of geef je de voorkeur aan een pittige espresso?...
No featured images
13 juli 2020
Gemberthee wordt gemaakt van een gemberplant. Het heeft een specifieke en pittige smaak. Omdat deze thee niet gemaakt is van de theeplant Camellia sinensis valt dit onder een kruidenthee. Hierdoor zit er ook geen cafeïne in de thee, wat ervoor zorgt dat je er geen rekening mee hoeft te houden wanneer je deze thee drinkt. Het wordt al eeuwenlang gedronken en gebruikt. Door deze lange geschiedenis is het in de loop der tijd steeds verder ontwikkeld en kunnen wij genieten van het allerbeste kopje gemberthee.
Het is lastig om precies te zeggen waar gemberthee vandaan komt. Het wordt al eeuwenlang gebruikt in de Chinese geneeskunde en de plant groeit goed in het klimaat van Azië. Er wordt gespeculeerd dat de plant voor het eerst groeide, maar dit kan niet bevestigd worden. Al die jaren geleden was het een bijzonder specerij. Het werd niet alleen in de Chinese, maar ook in de Indiase geneeskunde gebruikt. Men geloofde dat gember geneeskrachtige werkingen had. Dit werd in de loop der jaar steeds sterker en het werd een van de belangrijkste specerijen. Doordat het zo razend populair was, werden er ook recepten mee ontwikkeld. Zo werden er in Engeland voor het eerst koekjes gebakken met gember erin, en ‘gingerbread’ (peperkoek) ging als warme broodjes over de toonbank.
De populariteit is in de loop der jaren niet afgenomen. Ook nu is het nog razend populair. Dit zorgt ervoor dat er veel verschillende soorten gemaakt worden met een specifiek specerij in de hoofdrol; gember. Er zijn veel ‘familieleden’ van de normale gemberwortel. Hieronder staan de bekendste beschreven.
Dit is de ‘gewone’ gemberwortel. Het heeft een pittige en soms een zure smaak. Dit specerij wordt voornamelijk gebruikt voor gerechten uit de Aziatische keuken, maar wordt nu ook steeds meer toegevoegd aan andere gerechten. Dat is ook een van de redenen dat de wortel nu in veel winkels te vinden is. Het is een zeer belangrijk onderdeel van de Aziatische keuken en is dan ook in verschillende vormen te vinden in de winkels. Naast de gewone gemberwortel bestaat er nog een hele familie gerelateerd aan dit specerij.
Zo bestaat er de ‘Myoga’, dit zijn Japanse gember bloemknoppen. Voordat de bloemen uit kunnen komen, wordt het geplukt. Over het algemeen is deze variant minder scherp en pittig dan de ‘gewone’ variant. Het wordt daarom in veel gerechten gebruikt, omdat het wel een echte gember smaak met zich meebrengt. In Nederland is het lastig om de Myoga te vinden. En als je het eenmaal gevonden hebt, kan het zeer prijziger zijn.
Deze variant wordt ook wel Chinese gember genoemd. Deze plant komt oorspronkelijk uit Yunnan (dit is de regio waar veel thee oorspronkelijk vandaan komt) in China, tot Maleisië. De wortel heeft een vingerachtige vorm, en wordt daarom ook wel ‘vingerwortel’ genoemd. Het wordt gebruikt in veel Aziatische keukens. Ook deze variant is iets milder dan de ‘gewone’ variant. Het staat er ook om bekend dat het een aardse smaak heeft.
Ook deze wortel is vergelijkbaar met gember en valt onder deze familie. Het is minder pittig van smaak en is ietwat frisser. De smaak wordt soms vergeleken met kruidnagel. Deze soort wordt specifiek gebruikt in de Indonesische, Thaise Maleisische en Vietnamese keuken. Van deze wortel is het ook niet bekend waar deze vandaan komt, maar men vermoedt dat het afkomstig is uit het zuiden van China en Java. Dit zijn ook de plekken waar de wortel het meest wordt geteeld.
Omdat gemberthee geen cafeïne bevat, kan het zonder problemen voor het slapen gedronken worden. Het bevat namelijk zink. En zink is nodig om voldoende melatonine aan te maken. Met het drinken van gemberthee zou je dus het aanmaken van zink kunnen bevorderen en dit kan ervoor zorgen dat je beter en makkelijker in slaap valt. Dit is overigens niet bewezen. Wat wel bewezen is, is dat het helpt met ontspannen en dat het kalmeert.
Omdat gember in veel verschillende vormen te krijgen is in de winkels, kun je zelf ook jouw eigen gemberthee maken. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is gember en water. De gember kan in plakjes worden gesneden. Als je dit toevoegt aan het (nog kokende) water neemt het de smaak snel op. Als je het wilt raspen zal het een nog pittigere smaak krijgen. Om er extra smaak aan te geven kun je hier nog een schijfje citroen aan toevoegen. Klinkt dit als veel te veel gedoe voor jou? Geen zorgen, losse gemberthee of theezakjes is net zo lekker!
Top authors