De nieuwste JURA J8 en GIGA 10 JURA heeft onlangs de J8 en de JURA Giga 10 geïntroduceerd. JURA staat al jaren bekend...
Blog categories
Zoek in Blog
Blog tags
Photo gallery
No featured images
![]() | Voor 15:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden |
![]() | Gratis verzending vanaf 45,- |
![]() | Ruim 150 soorten losse thee |
![]() | Gratis proefzakje bij iedere bestelling thee |
De nieuwste JURA J8 en GIGA 10 JURA heeft onlangs de J8 en de JURA Giga 10 geïntroduceerd. JURA staat al jaren bekend...
Wil jij alles te weten komen over wat nou de beste koffiebonen zijn! Lees dan ons nieuwste blog en we leggen je alles...
Welkom in de wereld van specialty coffee, waar alle koffie een mooi verhaal heeft. En vooral hier het verhaal achter...
De Jura Z10, Een volautomatische koffiemachine die hot en cold drinks bereid. Dit is een van de eerste...
In deze blog vertellen wij u alles over de prachtige Jura ENA 4 en ENA 8!
No featured images
Koffie bevat een stimulerende stof, genaamd cafeïne. Er zijn heel veel verschillende soorten koffie en het ligt er dus ook per soort aan hoeveel cafeïne er in zit. Deze stof komt niet alleen voor in koffie, maar ook in energiedranken en verschillende soorten frisdranken. Het komt ook voor in thee, maar in hele kleine hoeveelheden.
Cafeïne kan verschillende effecten met zich meebrengen. Het wordt snel opgenomen in het bloed, dit duurt ongeveer 45 minuten. Het werkt vrijwel direct op de hersenen en stimuleert de afgifte van adrenaline. Dit kan ervoor zorgen dat je je meer last van stress of hartkloppingen krijgt. Of zelfs begint te trillen. Als je koffie drinkt voel je je minder moe, dit komt voornamelijk omdat een neurotransmitter (draagt impulsen over naar spier- of zenuwcellen) wordt geblokkeerd. Er wordt wel eens gezegd dat koffie ervoor zorgt dat je veel vocht verliest. Het zorgt er niet voor dat je meer vocht verliest dan gewoonlijk, maar het zorgt er wel voor dat er meer vocht via de urine wordt afgevoerd. Daarnaast kan cafeïne er ook voor zorgen dat je er verslaafd aan raakt. Dan zul je ontwenningsverschijnselen krijgen zodra je stopt met het drinken van koffie.
Na het decafeïneren bevat koffie ongeveer 0,1% cafeïne, terwijl het daarvoor tussen de 1 en 2,5% zit. Dat scheelt dus een hoop cafeïne. Bijna alle methodes om koffie cafeïnevrij te maken worden uitgevoerd voordat de koffiebonen gebrand zijn.
De koffiebonen worden geweekt in heet water totdat alle cafeïne is vrijgekomen. Vervolgens wordt dit water gefilterd en bij een nieuwe lading koffiebonen gevoegd. De smaakstoffen worden zoveel mogelijk behouden in dit proces. Vervolgens worden deze bonen gedroogd en zijn ze dus cafeïnevrij.
Bij deze methode wordt dichloormethaan (DCM) gebruikt om cafeïnevrije koffiebonen te maken. De koffiebonen worden ongeveer een half uur geweekt in dichloormethaan. Dichloormethaan is een organische verbinding die meestal wordt gebruikt als oplosmiddel. Dit proces wordt meerdere malen herhaald. Nadat de bonen voldoende zijn geweekt en het dichloormethaan is opgelost wordt ervoor gezorgd dat door middel van stoom er geen resten DCM achterblijven.
Bij deze methode worden er geen (giftige) oplossingen gebruikt om de cafeïne te verwijderen uit de koffiebonen. De koffiebonen worden geweekt in vloeibare koolstofdioxide (CO2). Vervolgens wordt de CO2 verwijderd. Vervolgens wordt de druk verlaagd en wordt de cafeïne opgevangen. Of de druk blijft hetzelfde en de bonen worden gefilterd.
Omdat cafeïnevrije koffie geen tot nauwelijks cafeïne bevat zul je de effecten hiervan ook niet krijgen. Je zult dus minder snel last krijgen van extra stress, hartkloppingen of trillen. De chemische stoffen die worden gebruikt om cafeïnevrije koffie te maken zijn daarentegen niet giftig. Toch is cafeïnevrije koffie niet per se gezonder, wel is het verstandiger dat als je veel koffie drinkt voor cafeïnevrije koffie te kiezen. Dit zodat je geen last zal krijgen van eventuele klachten.
Top authors