Hoe maak je een koffiemolen schoon?

On: Comment: 0 Hit: 525
Hoe maak je een koffiemolen schoon?
18 mei 2020

Welke koffiemolen je ook aanschaft, je zult hem toch echt moeten schoonmaken. Je wilt goede kwaliteit koffie blijven drinken en een goede verzorging van de koffiebonenmaler hoort daarbij. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de koffiemolen helemaal niet schoon te maken, maar dan loop je wel het risico dat de koffie niet meer zo lekker is als anders of dat de molen zelfs stuk gaat.

Waarom moet een koffiemolen schoongemaakt worden?

Vers gebrande koffiebonen bevatten natuurlijke oliën. Deze zorgen dat de bonen vettig zijn en dat ze daardoor jou de optimale smaak kunnen bieden. Maar omdat ze vettig zijn, betekent dat ook dat de molen hierdoor snel vies wordt. Het maakt ook niet uit welke soort koffiebonen je koopt, het ligt namelijk niet aan de prijs hoe vettig de ze zijn.

Daarnaast is het handig om de koffiemolen vaak te controleren en schoon te maken om te voorkomen dat er harde koffieboontjes vast komen te zitten. Als je (goedkope) koffiebonen koopt, kan het zo zijn dat er harde koffieboontjes tussen zitten. Dit kan ervoor zorgen dat de boontjes vast komen te zitten en dat het schade toebrengt aan het apparaat. In het ergste geval kan dit er zelfs voor zorgen dat de bonenmaler kapot gaat.

Hoe kan een koffiebonenmaler het beste schoongemaakt worden?

Een koffiebonenmaler schoonmaken kost niet veel tijd, toch moet je er wel even wat aandacht aan besteden. Je kunt de maler reinigen met reinigingskorrels. Voordat je dit doet is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat alle koffiebonen en -restjes uit de molen verwijderd zijn. Een vervanger voor reinigingskorrels is rijst. De rijstkorrels zijn echter wel veel harder dan reinigingskorrels. Dit kan zorgen voor schade aan de koffiemolen en de motor. Je neemt dus een risico als je het apparaat wilt reinigen met rijst. Wel zorgt de rijst ervoor, net als de reinigingskorrels, dat de olie in de koffiemolen verwijderd wordt. De overgebleven olie in de machine wordt opgenomen door de rijstkorrels en daardoor kun jij weer heerlijk verse koffie zetten.

De koffiemolen hoef je in principe (voor de 'normale' koffiedrinker) maar een keer per week licht schoon te maken. Zolang je dan elke maand een uitgebreide schoonmaak sessie eraan besteed zal de koffiemolen schoon genoeg blijven. Drink je vaker dan gemiddeld koffie, dan zul je de molen iets vaker moeten schoonmaken.

koffiemolen en koffiebonen

Comments

Leave your comment

zondag maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag January February March April May June July August September October November December