De waarde van onze certificaten voor consumenten en producenten

On: Comment: 0 Hit: 64

Al die certificaten en logo's bijproducten.. Geen idee wat ze betekenen, maar het zal dan wel goed zijn toch?

Leer hier alles over wat certificaten inhouden voor jou en voor de producten!

Certificeringen zijn een fundamenteel element en een essentiële garantie voor de naleving van wettelijke bepalingen, zowel voor ons bedrijf als voor onze klanten klanten.

Waarschijnlijk heeft u wel eens een merkteken van een certificeringsinstantie opgemerkt op de verpakking van een product, of de vermelding " bedrijf gecertificeerd met het ISO-systeem"?

Maar wat betekenen ze voor de consument en vooral voor de producent? Welke garanties bieden ze en hoe kunnen ze worden gelezen?

Hieronder zullen we proberen u een korte handleiding te geven om deze antwoorden te krijgen!

Tazzina-Costadoro-RespecTo-1024x510.jpg

ISO-certificeringen

Laten we beginnen met de meest voorkomende ISO-certificeringen.

De UNI EN ISO- norm vertegenwoordigt een internationale norm van procedures.

UNI is de afkorting van de Italian National Unification Body.

Het acroniem EN is van toepassing op de normen die zijn ontwikkeld door het CEN ( Comité Européen de Normalization ) en wanneer de norm in Italië wordt aangenomen, draagt het de naam UNI EN.

De ISO- code identificeert de regels die zijn ontwikkeld door de ISO ( International Organization for Standardization ).

Deze afkorting wordt vervolgens gevolgd door 2 cijfers: het eerste geeft het type certificering aan en het tweede het jaar van actualisering.

In de koffie- en brandersector zijn dit de meest gebruikte certificeringen:

• De ISO 9001-norm die de vereisten van een kwaliteitsmanagementsysteem voor een organisatie definieert;

• De ISO 14001-norm die bepaalt dat de gecertificeerde organisatie een adequaat managementsysteem heeft om de milieueffecten van haar activiteiten onder controle te houden, en systematisch streeft naar verbetering op een consistente, effectieve en vooral duurzame manier;

• De ISO 22000-norm , een gepubliceerde norm om reeds bestaande (nationale en internationale) normen voor voedselveiligheid en risicoanalyse en controle van kritische punten (HACCP) te harmoniseren en 22005, het internationale referentiedocument voor de certificering van traceerbaarheidssystemen voor voedingsmiddelen.

Dit zijn samenvattend de belangrijkste voorschriften die op de verpakkingen van onder meer voedingsmiddelen staan. Het zijn allemaal vrijwillige certificeringen die de consument verzekeren van de goede praktijken die ons bedrijf hanteert.

BIO-producten

Dan zijn er de certificeringen met betrekking tot biologische producten.

Met het aanbrengen van deze kenmerken is de hele keten van biologische productie tot aan de uiteindelijke verkoop gegarandeerd, of in het geval van bijvoorbeeld koffiebonen tot de levering van het pakket. Het certificeringslogo (het klassieke euroblad ) moet altijd vergezeld gaan van een code, bijvoorbeeld IT (in het geval van een Italiaanse certificeringsinstantie) 005, die de biologische controle-instelling identificeert die de controles bij de producent of op de laatste transformator van een product, en tenslotte het identificatienummer van de gecontroleerde operator.

kenmerk bio

Het identificatielogo van een biologisch product kan alleen worden toegekend en aangebracht op de verpakking als:

• De 95% van de ingrediënten van agrarische oorsprong zijn afkomstig van biologische landbouw;

• Op het pakket staan de namen van de fabrikant en de verkoper en de code van de organisatie die de laatste operatie heeft gecontroleerd voordat deze in de verkoop werd gezet;

• De twee productiecycli ( biologisch en conventioneel) werden ook gescheiden tijdens transport;

• Het product is geanalyseerd in laboratoria die werken met zeer gevoelige analytische methoden.

Volgens de wetgeving zou het verboden zijn om de term " biologisch " in etiketten en advertenties te gebruiken als het product geen officiële certificering heeft ontvangen. Helaas bevatten veel logo's en merken het woord " bio " zelfs vandaag de dag alleen om marketingredenen , zonder enige certificering.

Vertrouw daarom geen enkel merk dat termen als "bio", "eco" of "groen" bevat, tenzij het logo " Euro-leaf " op de verpakking staat.

Volgens de wet moet de biologische landbouw producten worden geteeld met een productiesysteem dat respecteert de natuurlijke levenscyclus zo veel mogelijk . Dit impliceert dat de menselijke impact moet worden geminimaliseerd om de eigenschappen van de bodem te behouden en de biodiversiteit te vrijwaren. De regels die moeten worden gevolgd om biologische certificering te verkrijgen, zijn als volgt:

• Geen GGO's : genetisch gemodificeerde organismen kunnen niet worden gebruikt;

• Geen chemicaliën : het gebruik van chemische middelen zoals antibiotica, pesticiden en kunstmest is erg laag;

• Natuurlijke stoffen : natuurlijke meststoffen hebben de voorkeur, zoals mest of compost;

• Seizoensrotatie : vruchtwisseling wordt uitgevoerd om te voorkomen dat parasieten zich verspreiden;

• Bescherming tegen parasieten : als het nodig is om gewassen tegen parasieten te beschermen, is het mogelijk om in te grijpen met natuurlijke stoffen van dierlijke, plantaardige of minerale oorsprong, maar alleen als dit is toegestaan ​​door de EG-verordening; 

• Nuttige insecten : technieken worden gebruikt om insecten te beschermen die antagonisten zijn van parasieten;

• Mulchen : De grond is bedekt met vers gras of hooi om het thermisch te isoleren en de groei van onkruid te remmen.

Over het algemeen biologische hebben producten hogere kosten dan de traditionele producten. Dit prijsverschil wordt gerechtvaardigd door het feit dat de opbrengsten van biologische gewassen en boerderijen over het algemeen lager zijn dan traditionele en door onvoldoende optimalisatie van productiekosten, zoals transportkosten.

De duurzaamheidscertificeringen

Dit zijn de duurzaamheid certificeringen.

De meest bekende en internationaal bekende is de Fairtrade- certificering , wat zich in het Nederlands vertaalt in eerlijke handel.

Het merk FAIRTRADE mag alleen gebruikt worden op enkelvoudige verpakkingen met 100% Fairtrade materiaal.

fair-trade

Anders wordt een wit logo toegevoegd samen met de naam van het gebruikte Fairtrade-ingrediënt.

fair-trade-wit

Certificaten in Costadoro

Sinds 2015 zijn we een beslissende “groene wending” begonnen , waarbij we ook de ISO 14001-certificering hebben verworven , wat ons aanmoedigt om steeds verder te gaan in het monitoren van de verbeteringen die we kunnen vergroten om onze planeet te helpen.

Zo zijn we in 2020 het eerste bedrijf geworden dat een volledig composteerbare verpakking gebruikt voor zijn mengsels gecertificeerd OK COMPOST INDUSTRIAL.

We produceren ook met trots onze Costadoro RespecTo biologische koffiemelange : de milieuvriendelijke melange waarbij de gebruikte koffie 100% afkomstig is van biologische landbouw en 100% Fairtrade gecertificeerd , zodat de planeet die ons voorziet van de middelen en de mensen die hard werken om het materiaal te produceren. Ze worden beter beschermd en gerespecteerd.

respecto

De hoop is dat het nieuwe product, ook wordt vertaald naar filterkoffie en mokka, na verloop van tijd een groot deel van onze productie zal vervangen, waardoor we de mogelijkheid en de stimulans krijgen om nieuwe Bio- en Fairtrade- melanges te maken , tot aan het 100% van het bereik.

Wees groen, wees trots, wees Koffie Loods!

Comments

Leave your comment

zondag maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag January February March April May June July August September October November December