De verschillende soorten witte thee

On: Comment: 0 Hit: 285

Vaak worden de theesoorten gecategoriseerd in zwarte, groene en witte en kruidenthee. Maar wat zijn de verschillende soorten witte thee?

Ook onder de categorie witte thee bestaan meerdere soorten. Bij de meeste soorten witte thee wordt aangeraden om deze met een temperatuur van 80 graden te zetten. Wanneer de temperatuur hoger ligt, kan dit ervoor zorgen dat de thee bitter gaat smaken.

Baihao Yinzhen (Ook wel Silver Needle Pekoe genoemd)

Dit is de beste kwaliteit witte thee. Dit komt omdat de jonge theeblaadjes in een zeer vroeg stadium worden geplukt, zijn de theeblaadjes nog niet helemaal volgroeid. De knoppen zijn bedekt met een zilverachtige haartjes, waar de soort zijn naam aan te danken heeft. De Silvery Pekoe is een van de meest exclusieve soorten witte thee.

Pai Mu Tan

Ook deze theesoort wordt gewonnen uit de jonge knoppen van de theeplant. Deze variant is echter wel vaak goedkoper dan Baihao Yinzhen omdat de knoppen iets minder jong zijn. Dit zegt niet dat de theesoort van slechtere kwaliteit is. Het heeft een hele lichte en zachte smaak. En er kan soms een nootachtig aroma vrijkomen tijdens het zetten van deze soort. Op de webshop zijn twee verschillende Pai Mu Tan soorten verkrijgbaar, de Pai Mu Tan white peony en de Secret Moon. Deze laatste heeft ook rozenblaadjes en kaneel als toevoeging.

Gongmei en Shoumei

Deze twee soorten zijn over het algemeen van lagere kwaliteit. Dit komt omdat ze gemaakt worden van de overige restanten van de geplukte thee. Voor Baihao Yinzhen en Pai Mu Tan worden de theeblaadjes van de allerbeste kwaliteit gebruikt. Wat overblijft wordt dus vaak gebruikt voor Gongmei en Shoumei. De Gongmei soort wordt vaak ook meer bewerkt dan andere soorten witte thee, waardoor het een donkerdere kleur achterlaat tijdens het zetten van de thee en een meer aardse smaak heeft. Shoumei heeft een iets gelere kleur.

Wil je dus de allerbeste kwaliteit witte thee hebben? Dan kun je het beste voor de Baihao Yinzhen gaan. Wil je iets minder uitgeven maar vooralsnog een goed kopje witte thee hebben? Dan is Pai Mu Tan wellicht iets voor jou! Naast deze soorten witte thee, hebben we ook nog vele andere soorten losse thee. Wil je meer weten over het bewaren van losse thee? Lees dan dit artikel.

theebladeren

Comments

Leave your comment

zondag maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag January February March April May June July August September October November December