De verschillende soorten koffie

On: Comment: 0 Hit: 51

Na het lezen van dit artikel weet je precies wat je moet bestellen bij die hippe koffiebar!

De verschillende soorten koffie

Cappuccino, latte machiato, ristretto.. Al die verschillende koffiesoorten op de menukaart, je ziet door de bomen het bos niet meer. Weet jij bijvoorbeeld wat het verschil is tussen een Latte macchiato en een Flat White? Of doe je dan niet moeilijk en neem je dan gewoon een cappuccino?

Daarom leggen wij voor jou 10 verschillende koffie soorten uit plus recept. Na het lezen van dit artikel zullen al die ingewikkelde koffiesoorten voor jou onbetwistbaar zijn, en weet je precies wat je wilt maken of bestellen.

10 koffiesoorten op een rijtje

- Espresso

- Ristretto

- Americano

- Lungo

- Cappuccino

- Koffie verkeerd

- Flat White

- Cortado

- Latte macchiato

- Espresso macchiato

Costadoro             Costadoro

Gebaseerd op een espresso

Zo goed als alle koffiesoorten zijn gebaseerd op espresso, daardoor is het van belang dat er goede koffiebonen gebruikt worden, het is de basis van je koffie. De keuze van de bonen die je gebruikt is heel persoonlijk. Hou je van een zachte en romige smaak of liever een sterke en volle smaak? Kies de koffieboon die bij je past, de koffiebonen proefpakketten zijn daar ideaal voor.

Elk drankje maakt zich uniek door de toevoeging van de hoeveelheid en/of volgorde melk, melkschuim, water, ijsblokjes en soms ook vanille-ijs. Met deze ingrediënten kan je heel veel verschillende soorten koffies maken.

Espresso en dubbele espresso

Een enkele of een dubbele (doppio) espresso kan je overal krijgen en is heel simpel om te maken. Één of twee shotje(s) in een kopje en je kan genieten van de heerlijke sterke smaak. Zeer efficiënt, want hij is met twee of drie slokken op. Een espresso is toch gewoon een espresso? Nee, overal is de espresso anders. Bij het drinken van een espresso proef je duidelijk de verschillen tussen de diversen koffiebonen. De smaken zoet, zuur en bitter zijn dan ook goed te herkennen. Wist je dat je met de espresso proefpakketten gemakkelijk uitvindt wat jouw favoriet is?

Ristretto

Ben je toe aan iets anders dan een espresso? Ga dan voor een ristretto, dit is de sterkste koffiesoort die gezet kan worden. Het shotje bevat maar 15 ml water, daarom is het eindresultaat een meer geconcentreerde en donkere espresso. Dus voor een ristretto zet je een standaard shotje espresso met de helft minder water.

Americano

Deze koffiesoort brengt een stukje geschiedenis met zich mee. De naam Americano is ontstaan in de tweede Wereldoorlog. De Amerikaanse soldaten gelegerd in Italië vonden de espresso te strek en bitter. Daarom voegden ze er meer water aan toe, het is dus niets meer dan heet water met een espresso shotje daar bovenop gegoten. Wil je dit nou zelf maken? Vul je kopje dan voor 2/3 met heet water en giet een shotje espresso over het hete water.

Lungo

De Lungo lijkt op de Americano maar er zijn zeker verschillen, er wordt namelijk wel tot 2 keer meer water bij de bereiding gebruikt. En waarbij het extra water de americanco minder sterkt maakt, heeft de lungo juist een sterkere en bittere smaak doordat al het water door de gemalen koffie wordt getrokken. Voor de bereiding van een caffè lungo gebruik je dezelfde hoeveelheid gemalen koffie als een espresso.

Koffie melkspecialiteiten

Costadoro

Deze koffie soorten zijn ideaal voor beginnende koffiedrinkers en voor mensen die niet zo van de bittere smaak houden. De melk maakt de smaak van de koffie zachter, voller en romiger. Uit onderzoek blijkt dat de cappuccino het populairst is, deze heeft ook het veruit meeste naamsbekendheid. Ook voor deze koffiesoorten zijn de koffiebonen van belang, er zijn nou eenmaal bonen die het lekkerst smaken in de vorm van een melkspecialiteit. Bekijk hier de beste koffiebonen voor jou perfecte cappuccino, Koffie verkeerd of flat white.

Cappuccino

De cappuccino is ongekend populair en overal te krijgen, ook bij de mensen thuis is een lekkere cappuccino een hele normale zaak geworden. Het drankje ziet er ook gewoon weg heel mooi uit door de figuurtjes die worden gemaakt op de dikke schuimlaag met een beetje cacaopoeder als kerst op de taart. Voor de perfecte cappuccino giet je een shotje espresso is een kopje, voeg gestoomde melk toe en een laag van 3 cm melkschuim daar bovenop. De cacaopoeder is optioneel maar geeft een gezellig effect.

Koffie verkeerd

De koffie verkeerd wordt ook wel een latte of Caffè latte genoemd. Deze koffie is ‘’verkeerd’’ omdat je normaal gesproken koffie drinkt met hooguit een scheutje (koffie)melk. Hierbij is de koffie het belangrijkste ingrediënt. Dit is bij een koffie verkeerd omgekeerd: Het is namelijk melk met koffie, in plaats van koffie met melk. Een koffie verkeerd wordt gemaakt met een shotje espresso en 250 ml gestoomde melk. Het drankje wordt vaak geserveerd in een glas.

Flat white

De flat white is iets sterker van smaak dan de koffie verkeerd, dit komt door de hoeveelheid melk die wordt toegevoegd. Deze koffie wordt vooral veel gedronken in Nieuw-Zeeland en Australië. Een flate white maak je met een shot espresso, 150 ml gestoomde melk en een dunne laag melkschuim. Hier kan weer een leuk figuurtje op gecreëerd worden.

Cortado

Zijn al deze melkspecialiteiten een beetje te zacht en romig voor je? Dan neem je en Cortado! Iets sterker van smaak want er wordt minder melk gebruikt, het is e vergelijken met een mini cappuccino. 1 espresso en 60 ml opgeschuimde melk zijn de ingrediënten voor de perfecte cortado.

Latte macchiato

De latte macchiato is net zoals de cappuccino erg populair en bijna overal wel te krijgen. Het drankje heeft een mooie uitstraling doordat het in een glas wordt geserveerd, daardoor zie je duidelijke de lagen van de melk, espresso en melkschuim. In een latte macchiato gaan twee shots espresso en 150 ml melk. Het geheim om de perfecte drie lagen te maken, is de gestoomde melk en de schuim op de espresso te doen en het kopje voorzichtig met de klok mee draaien, zo meng je de melk en espresso.

Espresso macchiato

Om de smaak van een espresso iets te verzachten bestaat er de espresso macchiato. Het is een espresso met een laagje gestoomde melk en melkschuim. Dat alles wat nodig is voor de perfecte espresso macchiato.

Comments

Leave your comment

zondag maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag January February March April May June July August September October November December